Vad har du lärt dig idag?

Varje dag jag vaknar har jag som mål att ha lärt mig något nytt innan jag går och lägger mig att sova. Låter det ambitiöst? På något vis är det säkert det. På många andra sätt är det mer en fråga om en inställning till livet, sig själv och världen runt omkring.

Skulle jag INTE ha det målet någon enda dag skulle jag indirekt säga att jag redan vet allt. Eller ja, åtminstone allt som är värt att veta. Samtidigt vet både du och jag att det inte är sant, varken för dig eller mig.

Men det är så onödigt att veta en massa saker som man ändå aldrig kommer ha nytta av! tänker du säkert. Kanske det. Hur kan du veta i förhand att du aldrig kommer ha nytta av just den kunskapen? Är du synsk? Har du redan koll på alla de situationer du kommer ställas inför under resten av ditt liv? Så fantastiskt! Jag kan bara gratulera! Själv har jag inte den turen, om det nu ens är någon tur att tala om. Jag vet inte vilka situationer jag kommer möta imorgon. Visst, jag kan gissa mig till en del lite övergripande, men jag har långt ifrån koll på alla och än mindre koll på detaljerna och hur de kommer utspela sig. Så det bästa jag kan göra är att fortsätta förbereda mig för nya situationer.

Ett av mina sätt att göra just det är att lära mig något nytt varje dag. Om det sen är en ny funktion i Dynamics, hur man konterar tullfakturor, vilken jordblandning som är bäst för tomatplantor, vad som krävs för att bli antagen till en viss utbildning, hur ont det gör att slå lilltån i dörrposten (den har jag iofs lärt mig för länge sen så den är inte ny längre, att barnen tyckte väldigt bra om dagens serverade lunch eller vad växtvärk heter på tyska är inte det viktiga. Det viktiga i det här är ATT jag lär mig något nytt. Att jag är medveten om att jag själv verkligen inte kan allt eller vet allt, utan faktiskt är mottaglig för att ta in ny information varje dag.

Det är nämligen det enklaste och mest tillgängliga sättet jag känner till att fortsätta utvecklas som människa och att om möjligt förbereda mig för situationer jag ännu inte varit i, för att på bästa möjliga sätt hantera dem.

Har du något bättre?

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *