inte så viktigt med nyheter

Kanske är det bara jag som börjar bli gammal och reagerar på helt andra saker än vad jag gjorde för femton år sen, eller så har det gått så långt i den successiva förändringar att skillnaderna nu börjar bli märkbara.

Det jag reagerade på var morgonnyheterna kl. 9 i TV4. På en inte så många minuter lång sändning har åtminstone två större fnitterattacker utbrutit hos de tre som läser upp nyheter, ekonominyheter och sporten. En tredje fnitterattack höll på att förstöra även vädret men lyckades avvärjas hyfsat av den äldre mannen med tveksam hårväxt.

Är det ens något att reagera på? Pja, kanske kan vara  och samtidigt inte. Nyheter, oavsett kanal, har för mig från barnsben varit något seriöst och till en början relativt tråkigt inslag i TV-tablån. Om den tråkiga känslan av det avtagit med åren har jag trots det ändå sett nyheterna som ett allvarligt och seriösare inslag i all övrig skit med tveksamt underhållningsvärde som TV-stationerna förmedlar. Det finns alltså någon egen önskan att även de som arbetar i sändning förmedlar den seriositeten som just nyheter representerar.

Så vad blir effekten av dessa fnitterattacker, små klyschiga skämt och avslutningsord som används när det passas över mellan de olika nyhetsuppläsarna? Kanske blir det ingen effekt alls. Kanske tycker en del att nyheterna blir lite roligare att titta på? Kanske undrar en del, som jag, om det ens finns något att ta på allvar i de nyheter som åtminstone (än så länge) läses upp.

Har det blivit så här för att en generation som inte är så intresserad av det som händer i världen börjat nå vuxen ålder? Är det en effekt av att det finns så många sociala nätverk och andra mediaformer där nyheter kan sprida sig och de som får mest utrymme där också når de flesta människor. Har nyhetskanalerna börjat ifrågasätta sin egen roll, sin trovärdighet och vikten av sitt arbete?

Så många frågor och jag kan inte säga att jag har svar på en enda. Däremot kändes det mest tråkigt att inte ens nyhetsuppläsarna verkade intresserade av att ta sitt uppdrag på allvar. Flamsa och tramsa gärna före och efter sändning, men jag önskar ändå det fanns någon form av yrkesstolthet som hjälpte dem upprätthålla en proffessionalitet åtminstone under sändning.

Det rör sig trots allt bara om ett par minuter i taget.

This entry was posted in Omvärlden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.