om jag ens kunde förklara

Det är så svårt att förklara känslan av utanförskap. Den där som infinner sig i de mest underliga situationerna och många gånger där den överhuvudtaget inte ens borde få ha en röst. Det är nog inte ens ett utanförskap som sådant som spökar utan snarare ett tillkortakommande hos undertecknad. Den totala hjälplösheten och känslan av att vara helt bortkollrad i sociala situationer. I ett element där jag trivs som bäst, där endorfinerna flödar och oxytocinet skrikande av glädje åker fritt fall utan att ens fråga om lov.

Det är svårt att förklara hur jag samtidigt känner mig så bortkommen och malplacerad i allt det här. Kan jag ens sätta ord på hur vilse jag är inombords, hur nervöst det är att finnas där och inte veta vem det är ok att samtala med och inte, eller ens om vad. Hur rättfärdigar man, eller ens förklarar den där lilla rösten inom en som ihärdigt viskar ord som “du passar inte in här”, “du borde egentligen inte vara här alls”, “de hade haft roligare här utan dig”. Den där lilla rösten som får en att tystna, dra den skyddande glasbubblan hårdare omkring en själv och observera sin omgivning för att se om det finns någon sanning i det som sägs.

Det går inte ens att förklara varför den rösten finns där, i synnerhet inte när jag är i sociala sammanhang där jag trivs, med människor jag tycker så ofantligt mycket om och dessutom är delaktig i det som sker där och då. Det går inte, och eftersom det inte går gör jag det som faller sig mest logiskt. Jag döljer det jag skäms över. Jag håller mig undan för att inte utsätta andra för rösten, för att inte riskera att den kryper ut över mina egna läppar. Jag skäms över den och vill inte visa upp den för min omgivning, för de jag trivs så oerhört att ha i min närhet. Därför döljer jag den på det enda sätt jag vet är säkert, genom att hålla mig undan.

I samma stund som jag gör det här för att besegra den har den också vunnit över mig – men jag har åtminstone skonat omvärlden.

[Så väl illustrerat av Brian Caron]

Leave a Comment

Filed under Allmänt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *