en första gång och livet efter det

Någonstans ibland bloggarna jag besöker uppmärksammades veckans tema från Mymlan, jag tror det var hos Ulrica. Det handlar om första gången. Jag tänkte egentligen strunta i det eftersom jag redan har skrivit om det här i höstas. Men så sprang jag också förbi inlägget om den piniga mensen och började fundera kring mitt eget förhållningssätt och vad som påverkat mig. Givetvis finns det hur många andra första gånger som helst att skriva om och jag har en hel del kvar att se fram emot. Men den här texten får helt enkelt bli en liten ode to my period.

Det finns fragment kvar. Lite i delar minns jag fortfarande första gången, min första mens. Jag hittade en gammal dagboksanteckning (jag skrev alltså långt innan internet slet tag i mig);

Torsdag 1/8-91 :

Klockan är 12 minuter i 3 och jag har just fått min första mens. Nu har jag skitont i magen. Ja, ja, det är inget att göra åt…

Det var varmt ute, jag hade fortfarande sommarlov och vid något toalettbesök under dagen upptäckte jag den rosa färgen när jag torkade mig. Jag hade mina misstankar, men var inte helt säker ändå så jag ropade på mamma. Hon kom, såg lätt irriterad ut över att ha blivit störd i vad hon än gjorde, och undrade vad jag ville. När hon såg minns jag hur hon suckade tungt och muttrade, mer för sig själv än riktat till mig;

“Jaha, har det där helvetet börjat nu också!”

Jag blev alldeles paff.

För ett ögonblick trodde jag att hon var arg på mig, att jag hade gjort något fel. När hon hämtat binda, trosor och vad mer hon tyckte att jag behövde och hade försvunnit igen satt jag fortfarande kvar inne på toaletten. Kände mig ganska så tiltad och var långt ifrån säker på hur jag skulle förhålla mig till min mens, mamma och mig själv överhuvudtaget. Sen kom värken från helvetet. Kanske var det den hon menade?

Såhär i efterhand (närmare 19 år senare) gissar jag att det inte var den fysiska värken hon syftade på. Det handlar mer om allt som har med den delen av kroppen att göra. Det har under årens gång handlat om utbrott över mina val i förhållande till den kroppen jag har fått att leva med. Att jag valt tamponger framför bindor. Att jag som 15-åring krävt och fått p-piller för att minska en plågsam tiodagarsmenstruation till något som ter sig mer normalt och som gått att leva med (hade alltså inget alls med någon sexdebut att göra, den kom mycket senare).

Sen dess har mycket hänt och det finns säkert många saker jag gör och i mitt sätt att resonera som hon kan få ytterligare utbrott över. Men oavsett allt det (som skulle kunna bli hur många långa bloggposter som helst) känns det ändå bra att jag numera kan stå för min mens. Det är dessutom skönt att se att älsklingen också verkar kunna hantera det utan att vara äcklad av situationen, eller är det så att han döljer det väldigt, väldigt väl?

This entry was posted in Newyn and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to en första gång och livet efter det

  1. Pingback: första gången jag bloggade « mymlan. the real.

  2. Hmm says:

    Själv har jag valt att fira kroppens magi med mina flickor i min omgivning. Haft en stor dag med passande presenter och om pysslande som tånagellackerning eller en tripp till SPA med massage och tångbad. Fira att kvinnan är född och barnet börjar bli slumrande. Buller och brak, en kvinnlig Bar Mitzva. (Sedan så kan jag förstå din mamma, för mensbesvär är ofta ärftlig, så hon ville nog inte du skulle ha samma problem som hon haft)

  3. newyn says:

    Jag gillar idén du har om att fira det. Bejaka kroppen och det som händer, inte så att det går att undvika även om man blundar för det, och försöka se det som något naturligt och positivt.

    Minns för några år sedan då vi var ute ett gäng och en väninna hastigt och lustigt efter ett telefonsamtal beställde in en flaska champagne. När vi smått förvirrade undrade varför, log hon brett och berättade att det var hennes dotter som just ringt och berättat att hon fått sin (första) mens. Får jag någon gång egna döttrar kan jag mycket väl tänka mig att ta efter era traditioner.

Comments are closed.