same cow, different milk?

Häromdagen när jag hällde upp mjölk i kaffet konstaterade jag att paketet inte riktigt såg ut som det brukar. Trycket “ekologisk” hade smugit sig in där utan att jag hade märkt det. Med det konstaterade jag att jag helt enkelt fått betala ett par kronor extra för precis samma sak som jag normalt köper och häller i kaffet. Butikspersonalen måste helt enkelt ha förväxlat vagnarna i kyldisken, jag hämtar alltid min mjölk på samma ställe.

Finns säkert de som alltid handlar ekologisk mjölk och på så vis sponsrar mjölkproducenterna med några extra kronor för att de ska kunna utföra sitt arbete på ett mer miljöanpassat vis. Jag tycker det är bra. Det finns säkert de som har lust att skälla på mig för att jag i nuläget inte aktivt gör det. Någon dag när jag jobbar igen, får lite mer pengar än det CSN skjuter in för att åtminstone räkningarna ska bli betalda, då kan jag också vara med och sponsra lite till. Garanterat blir det så.

Inte för att jag tror att jag får en mjölk ur de paketen som är mer ekologiskt framtagen än den jag redan dricker, men ändå några kronor till så att fler bönder kan göra sitt jobb på ett bättre sätt. För inte tror ni väl att det är så? Att den mjölken kommer från ekologiska gårdar och transporteras separat från Arlas vanliga mellanmjölk.

Jag tror inte (på) det.

Det finns verkligen inget som talar för att det verkligen är så. Att det inte är mjölk från samma tunnor i paketen oavsett vad det står på dem. Visst, de säger det och skriver så men vad vet vi egentligen utöver det som påstås?

Ingenting.

Inte så länge mjölken inte skiljer sig det minsta i vare sig smak eller utseende. Var är min garanti för att det är som de säger? Jag tror snarare att allt kommer från samma glada mjölktunnor. Ingen uppdelning efter kor, gårdar eller annat där inte, åtminstone ifråga om ekologisk eller inte ekologisk. (Skulle det vara som de skriver med separata transporter och annat så är det ytterligare något att ifrågasätta ur miljösynpunkt.) Sedan hälls det upp i de där fina tetrorna som vi plockar åt oss av i affären och först där sker den faktiska uppdelningen. Inte utifrån vad som är i paketet utan utifrån vad som står på det. Det är bara det där extra tryckta ordet “ekologisk” som kostar lite mer.

Det där med att erbjuda ekologiska alternativ är ju lite spännande i sig. Varför man inte istället verkat för att göra de alternativ som redan finns mer ekologiska begriper jag inte. Men det är fundering för ett annat inlägg, en annan gång.


This entry was posted in Ätbart and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to same cow, different milk?

  1. Sjumilakliv says:

    Faktum är att mina gamla grannar – som hade en ekologisk gård med ekologisk mjölk – brukade sucka lite över att en specifik mjölkbil var tvungen att komma till dem, och inte samma bil som till gården en bit bort som inte körde ekologisk mjölk. Sen kanske det var ett undantagsfall, men jag såg det som ett tecken på att det VAR ekologisk mjölk i de förpackningarna.

  2. newyn says:

    Jag har också hört/sett fler tecken på att det är så, men det hindrar inte mina tankar från att ta en resa i vad mer som kan tänkas vara möjligt. Jag får helt enkelt vara tydligare med det nästa gång.

Comments are closed.