lantisarna är värst

Efter nästan tre dygn med min syster har jag återfått en del av de vinklar och perspektiv som jag flyttade ifrån för gott för snart tio år sedan. Jag började flytta ifrån dem redan 1996 men inte tillräckligt långt bort, inte tillräckligt länge eller inte tillräckligt permanent. Allt det där fick vänta till mellandagarna 1999. Det var då jag adressändrade för gott och lovade att aldrig mer ändra till en adress vars postnummer började med 360.

079Så vad är det jag så starkt karaktäriserar med bygderna där ute och nu har fått mer bekräftelse på att det fortfarande existerar? Främst är det avundsjukan, missunnsamheten och behovet av att hävda sig. Jag har inte sett av det utifrån att min syster betett sig så under tiden här, utan snarare utifrån hur hennes så kallade vänner har agerat, reagerat och kommunicerat med henne nu när det finns en chans/risk att hon kan ha haft roligare än vad de haft i helgen. Jag är också medveten om vad för sorts spydigheter hon kan förvänta sig möta från de hon umgås med hemma nu efter att ha varit här, just för att det är Stockholm med allt vad fördomar lantisar har och kan fabricera ihop. Jag är själv en lantis. Jag har sett hur de tänker och agerar på nära håll – åtminstone under hälften av mitt liv. Vågar nog påstå att den största skillnaden är att jag gillar stockholmarna. Jag gillar människor helt enkelt.

Några nyanser av det beteendet tjejerna som varit kvar i Småland under helgen har uppvisat på håll har fångats upp, generaliserats och ironiserats i Bröllopsfotografen så den som har sett filmen har ett hum om vad jag menar. Det som är tragiskt ändå är att verkligheten är betydligt värre än så. Avundsjukan är solklar, giftig och kommer aldrig någonsin kunna leda till något positivt. Jag förstår än lite bättre varför jag bor i Stockholm och jag har full förståelse för att min syster också kommer vilja flytta hit, eller till någon annan storstad (har vi förresten någon mer storstad i landet?), så fort hon får en möjlighet att göra det. Jag har dessutom en känsla av att det kommer bli aningens mer frekventa besök fram till dess, något jag bara ser fram emot.

Samtidigt är det så att den som inte förstår att jag aldrig någonsin kommer flytta tillbaka till det området, oavsett om livet går åt helvete någon annanstans i världen, har nog inte alls förstått hur illa det är där.

This entry was posted in Åsikter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to lantisarna är värst

 1. Studiomannen says:

  Norrlänningar flyttar till Stockholm för att det är närmare än att flytta längre söderut. De flesta har stark kärlek till hembygden (jag är inte norrlänning, men halva släkten är därifrån) men flyttar sällan tillbaka eftersom det inte finns några jobb.

  Jag har aldrig behövt flytta till Stockholm. Men när jag bodde i Skåne (Lund och Malmö) noterade jag att flera skåningar flyttade norrut (Stockholm ligger ju rätt avsides) för att de tyckte att de behövde det. Inte många, men några stycken.

  Men alla dessa smålänningar man träffar på. Jag har bekanta lite varstans i Småland. Men de flesta har flyttat för att sedan aldrig återvända. Läkaren, född i Gislaved säger tack, men nej tack. Radioproducenten, född i Älmhult säger samma sak. Fotografen, född i Växjö dito. Osv. Osv.

  Vad är det för fel på Småland? Något är det ju.

  Själv bor jag i Varberg. Konstant inflyttning och dessutom återflyttning av gamla varbergare som studerat i Lund eller Uppsala. Nära till Göteborg. En håla? Ja, för fan, men det är ett jävla drag under sommarhalvåret.

  Själv jobbar jag med TV och reser därmed lite varstans och jobbar. Jag känner, precis som alla andra, en massa folk i Stockholm, men jag vill helt enkelt inte flytta så långt bort. Detta är inget framsidesnack. Så tänker vi. Jag flyttar nog ner till Skåne igen, där kontinenten ligger en tågresa bort och där det är varmare.

  Visst är vi olika. Men jag frågar igen, med tanke på din tänkvärda text: vad är det som gör att smålänningar måste flytta?

 2. newyn says:

  Måste och måste… De flesta har nog ett sug i att resa, testa att bo någon annanstans under några år osv. innan de ger sig in på att stadga sig, köpa hus och allt det där. Jag ser inget konstigt i det.

  Tror snarare det handlar om hur man blir bemött när man “kommer hem” om så bara på besök. Vet inte hur det är i resten av Sverige eller om det egentligen är så för alla en i småland men det jag upplevt (och rätt många med mig) är att bli stämplad utifrån att man varit iväg. Jag får t.e.x. höra att jag blivit “en snorkig jävla 08a” av människor på byn hemma utan att de egentligen vet något mer än att jag en gång i tiden flyttade till Stockholm. Oavsett hur man är när man är där anses man ändå vara en jävla stropp och de bestämmer också (åt en) att man ser sig som bättre än de enkom för att man bott/bor någon annanstans.

  Kan inte för mitt liv tänka mig att någon normalt funtad människa vill flytta tillbaka till något sånt.

 3. mathel says:

  Som stockholmare sedan massor med generationer kan jag inte annat än hålla med, det är något konstigt med Småland. Känner åtskilliga smålänningar som har gett hembygden långfingret dragit därifrån för att aldrig komma tillbaka. En kompis är fotograf som har bestämt att han ska åka tillbaka under några veckor, göra ett fotoreportage för att skildra livet i en liten småländsk kommun, som en uppgörelse som tangerar till hämnd. Själv hoppas jag att han genomför det, så att jag bättre kan förstå vad som ligger bakom det hela, för det är ett tydligt mönster.

  Som Studiomannen skriver ovan, har jag aldrig träffat någon från någon annan landsända som så definitivt tar avstånd från sina hemtrakter, utan de är snarare stolta över sina hemmarker och åker hem över helger och högtider. Astrid Lindgrens smålandsidyll med Bullerbyn och Emil i Lönneberga känns hyfsat raserad.

 4. Studiomannen says:

  “bli stämplad utifrån att man varit iväg. Jag får t.e.x. höra att jag blivit “en snorkig jävla 08a” av människor på byn hemma utan att de egentligen vet något mer än att jag en gång i tiden flyttade till Stockholm. Oavsett hur man är när man är där anses man ändå vara en jävla stropp och de bestämmer också att man ser mig som bättre än de enkom för att man bott/bor någon annanstans.”

  Håller med helt. fasansfullt.

  En enda gång har jag upplevt något likande i Varberg. Det var när dåvarande frun blir påhoppad av en idiot jag dessvärre en gång jobbade tillsammans med. Han sa att hon “inte skulle tro att hon är nåt för att hon kommer från Lund” (dvs fin i kanten, välutbildad, ser ner på andra och saker han bara fått för sig). Jag ville fan slå ner honom.

  Det omvända hände en gång på en fest. En polare som sedan åratal bott i Sthlm bjöd på kräftskiva i Varberg och han hade tagit med sig några polare från sthlm. Vi var ungefär lika delar varbergare och Stockholmare. En (1) idiot från sthlm retade ihjäl sig på oss för att vi var lantisar och därmed idioter. Notera att det var en. Samma princip som när århundradets stolpskott Anna Kinberg Batra sa att stockholmare var smartare. Vilket ju inte är sant.

  Ett exempel till: oftast blir vi TV-frilansare uppdelade av geografiska skäl. Göteborgare gör TV i Gbg, skåningar i Malmö osv. Men vi sprids omkring ibland och det är vi vana vid. Men efter ett jobb i Luleå där vi i stort sett bara var göteborgare och skåningar fick bokningsbolaget mejl och telefonsamtal från Luleå Hockey att vi hade varit så fantastiskt trevliga osv. Det var vi, men naturligtvis var det agg mot Sthlm som spökade. Jag har svårt att fatta sånt. Man stämplar inte folk som idioter eller för den delen änglar utifrån geografi. Usch.

 5. newyn says:

  @mathel: Jag kan tänka mig att hjälpa honom med det projektet. Har t.ex. förslag på passande kommun ifråga om att finna just de där grundläggande attityderna som iaf jag misstänker har en stor del i varför vi flyttar för att inte återvända.

 6. Studiomannen says:

  De kommuner jag hört mest skit om av mina vänner som är f d smålänningar är Värnamo och Ljungby. Älmhult är en bubblare.

 7. Emmy Öhman says:

  Hit kommer jag definitivt att återvända till.

 8. newyn says:

  Du är så välkommen.

Comments are closed.