Kan vi få lite fler sunda förebilder?

Jag vägrar se skiten på TV. En trailer räckte för att jag skulle konstatera att jag inte är vare sig intresserad eller underhållen av den sortens hjärntvättande idioti. Att ens skriva om det är att skjuta sig själv i foten en smula,men med tanke på att det ändå sipprar över i de kanaler av sociala media som jag använder så kan jag inte låta bli. Sen spelar det inte så stor roll om det är sant eller inte, men det finns. Det finns också människor som kommer suga åt sig av det som svampar. Jag vet! Vi går i samma klass, läser samma utbildning.

Just nu är jag irriterad, ledsen, upprörd, gråtfärdig, förbannad, ja allt som inte är positivt. Spånet Anka vill vara en förebild för svenska kvinnor. Tack det var snällt, men du är sisådär 2-300 år försent ute. Såvida du inte menar att vi svenska kvinnor ska leva upp till den (i mitt tycke) lyxprostituerade och hjärndöda kvinnorollen som du, Victoria Silverstedt och uppenbarligen en del andra svenska kvinnor är ambassadörer för ute i världen!

Det kan säkert tyckas att det är lätt för mig att sitta här hemma i trygga lilla Sverige och skriva det jag gör. Visst, jag har ganska dålig koll på just USA. Under en vecka där hann jag bara bli bemött av den sortens fördomar att antal gånger och då är jag inte ens blond – vilket gjorde att min nationalitet ändå ifrågasattes. Men när den väl var fastställd var det inte ont om skamliga förslag och förhoppningar om diverse sexuell akrobatik som jag då SJÄLVKLART skulle gilla och gå med på.

Liknande har det varit under mina levnadsår i Irland. Alltså inte ens utanför Europa, men idén om kåta, blonda, (helst storbystade) svenska Helga finns även närmare och då jag arbetade i multinationella lag var det bara att inse att den bilden verkligen finns. Jag hade ändå tur! Min snabbt adopterade irländska dialekt och mitt inte alls så stereotypt svenska utseende fick människor att se mig som individ och faktiskt lyssna till det jag hade att säga. Behövde jag uppge nationalitet i mer informella sammanhang var det bättre att säga att jag var norsk!

Victoria Silverstedts assistent fick en smärre chock när hon frågade människor i Stockholm vad de tyckte om Viktoria och ständigt blev bemött med stora skämskudden. Själv drog jag en lättnadens suck av att se svenska kvinnors reaktion. Vi vill inte ses på det sättet!

Det finns säkert en kategori även ibland oss om VILL bli sedda på det sättet. Som vill få allt serverat på silverfat, slippa använda hjärnan överhuvudtaget, serva sin man i ryggläge i utbyte mot att slippa lyfta ett finger. Men jag tror inte de är många. Jag tror faktiskt att vi är något fler som insett att livet handlar om något mer än “Flest prylar, dyrast hund, när hen dör vinner!”.

Om jag mot all förmodan skulle behöva/vilja ha en svensk kvinna i USA som förebild, vilket jag inte känner mig lockad av, så skulle det vara Malin Åkerman. Men som jag redan sagt, jag lockas inte av det.

Vi har gott om kvinnliga förebilder i Sverige, några av dem nämnde jag redan igår. Kvinnor som inte har fastnat i ett annat sekel. Kvinnor som inte nöjer sig med att vara välspacklade, tomma skal som ingen skulle ta på allvar om de öppnade munnen. Kvinnor som faktiskt förväntar sig att bli behandlade med respekt och tagna på allvar i de situationerna där det krävs. Samtidigt vill jag gärna se fler!

Så kan vi få lite fler sunda, underbara förebilder! Om inte för min skull så för alla de unga kvinnor som än så länge inte vet hur de ska orka.


This entry was posted in Åsikter and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kan vi få lite fler sunda förebilder?

 1. Patrik Berggren says:

  Det är ju inte så att Anna Anka SLAVAR "för sin man". De som kändisar (celebrities) har många olika typer av engagemang där HON har olika uppgifter, bl a stå vid sin mans sida och se BRA ut.

  Hon står ju inte direkt och slavar med de vanliga sysslorna alla "svenska kvinnor gnölar om" att det är dit vi är på väg OM vi inte inför jämdställdhet genom lagstiftning.

  Jag tror inte hon rört en disk, tvättat ett klädesplagg etc på väldigt många år.

  Varför? De har resurserna att betala ANDRA att göra dessa sysslor, därav KAN HON vara vid sin mans sida.

  Jag tror också att det finns många kvinnor som inte skulle blinka en endaste gång OM de fick chansen att byta liv med Anna Anka. De skulle glatt byta och aldrig titta i backspegeln en endaste gång.

 2. Fröken Svår says:

  Visst skulle säkert många vilja byta bort en massa tråkigt. Visst skulle säkert många vilja peka på allt de vill ha och få det serverat, för visst är en perfekt gräsmatta det absolut viktigaste här i livet! Men det är det som till viss, eller ganska stor del, skrämmer mig. Att människor tar så hårt på den materiella välfärden att de för att nå den mer än gärna skulle sluta tänka.

  Det är inte att hon lever som hon gör och är lycklig med det som är jobbigt. Det är att hennes sätt på något vis blir ramen för vad ALLA ska vilja uppnå för att kunna anse sig själva vara lyckliga. På precis samma sätt som det vore skrämmande om MITT sätt blev ramen för vad ALLA ska uppnå för att finna lycka.

 3. Patrik Berggren says:

  Om man har resurserna, varför ska man då inte kunna få en:

  – Perfekt gräsmatta
  – Ett perfekt hus
  – perfekta semestrar
  – perfekta kläder (från skräddare)
  – perfekta ….. (you name it)

  Det handlar inte om enkom PENGAR, eller inte för min egen del, utan om FRIHETEN att kunna välja. kunna välja:

  – en perfekt gräsmatta (om det förnöjer mig)
  – OM jag ska jobba idag eller inte
  – få de där härliga sidenskjortorna som man knappt känner att man har på sig

  Money, is the lubrication in life!

  Dvs, inte pengar för PENGARS SKULL, utan för vad PENGAR kan ge en i FRIHET!

Comments are closed.