när vem är viktigare än vad

Jag har ännu inte riktigt fått grepp om grundinställningen bakom, orsakerna till den eller hur det egentligen ens är logiskt, men konstaterat ÄR det. Egentligen är det inte ens något nytt, fenomenet (om det ens är ett fenomen) har funnits länge. Jag stötte själv på det på en tidigare arbetsplats då alla mina arbetseffektiviserande förslag bara var bra förslag när de kom från någon annan.

När det gäller smaklöst, meningslöst dravel är det ungefär samma sak. I mina ögon blir det inte mer eller mindre smaklöst beroende på vem det kommer ifrån, smaklöst är fortfarande alltid smaklöst. Men tydligen är det inte så, det finns nyanser där också. Det handlar helt och hållet om vem som yttrar sig snarare än vad som yttras.

Att det sen blir ett jävla kackel när någon som av en eller annan anledning inte anses vara rätt person att yttra sig gör det på fel ställe har Niclas redan konstaterat, ett flertal gånger.

Och som någon så vänligt (i ett, för egen vinning, utbildande syfte) försökte banka in i skallen på mig “Så länge du håller det på DIN sida och plaskar runt där är det ok, men sen när du yttrar dig i samma rum som andra..”

A ja, vi får väl se hur länge det här är OK.

This entry was posted in Åsikter and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to när vem är viktigare än vad

 1. Geir LS says:

  Hm. Vad hände? The Ghost of Christmas Past?

 2. Fröken Svår - i all enkelhet.. says:

  När människor lägger mer energi på vad "andra ska tycka" om de misstolkar en dialog än på själva dialogen i sig så slutar det oftast med en rejäl utskällning för att de inte kan hantera att jag ägnat mig åt dialogen utan att i första rum ta hänsyn till den passiva publiken. Alltså att jag inte anpassat mina kommentarer, tankar och funderingar till vad andra kan tänkas tycka är ok (med tanke på hur "andra" oftast uttrycker sig är jag förvånad över att det överhuvudtaget spelar någon roll). Den här gången ställde jag en enkel fråga (baserad på den information jag haft från dag 1 var den dessutom logisk), vilket togs emot som om jag skulla ha lanserat vederbörandes personnummer och tillhörande bild, karta över uppväxtområde och släktträd för hela världsbefolkningen. Så jag fick helt enkelt nog.

 3. Geir LS says:

  DM från Emiiiiiiilia?! Hon verkar bry sig alledeles for mycket om vad andra tycker – det leder til själslig förlamning. Du är mycket coolare.

 4. Fröken Svår - i all enkelhet.. says:

  Inte Emilia, var fick du det ifrån?

 5. Geir LS says:

  Försökte lösa The Twitter Murder Mystery. Men är nog ingen Blomkvist. :(

 6. Fröken Svår - i all enkelhet.. says:

  Det är du säkert, men hos mig finns inte så mycket att lösa. Identiter bakom agerandet är mindre viktigt, det är agerandet i sig som är orsaken – vilket jag till en början trodde var det du undrade över.

  Se tystnaden som en semester på obestämd tid helt enkelt. Jag har mer saker att fokusera på om jag bara väljer att göra så..

 7. Elvira says:

  Jag anser nog att smaklöshet kan variera, i en dialog, baserat på vilken relation man har till den andra parten.

  Vissa av mina vänner känner jag att jag kan både tilltala med ironi, driva med och ställa intima frågor till medan om jag gjorde detsamma till andra så vore det ett övertramp, något som vi inte varit överrens om att våran relation klarade av.

  Jag gör stor skillnad på om en nära vän nyper mig i rumpan än om en främling på stan skulle göra det. Samma handling, men stor skillnad på mottagandet, enbart beroende på vilken relation jag har till den som utfört handlingen.

  Det gäller för övrigt inte bara det skrivna ordet utan i princip alla handlingar. Att många tar hänsyn till vad andra ska tycka är något man får respektera.

  Jag tror att man, med lite känsla och finess lätt kan ta tempen och känna av var den gränsen går. Trots min många gånger utagerande nätnärvaro är den tanken i alla fall ständigt närvarande hos mig. För de allra flesta är ändå nätet mer än bara en lekplats, nämligen också en plats där många viktiga kontakter knyts vad gäller både yrke och nära relationer (förhållanden).

 8. Fröken Svår - i all enkelhet.. says:

  Tack för dina reflektioner.

  Att kalla nätet en lekplats är något jag aldrig vare sig gjort eller ens tänkt en tanke på. För mig vore det respektlöst. På samma sätt som att förställa mig och låtsas vara någon jag inte är vore precis lika otänkbart.

  "Finess och känsla" som det beskrivs, både här och på andra håll, ser mest ut att handla om att skapa ett utanförskap. En sak jag inte på något vis känner att jag kan backa upp.

  Mina tankar om att "ta mer hänsyn till vad andra ska tycka än sina egna egentliga åsikter och viljor" är en fråga om att det når ett tillstånd när det blir begränsande och därmed på ett sätt en funktionsnedsättning i individens vardande (nej inte felstavat).

  Samtidigt har jag utifrån en lång rad livserfarenheter ändå fått lära mig att respekt inte är något man kan KRÄVA av andra. Det i sig är en respektlös handling. Men det är å andra sidan ett sidospår som jag kanske avhandlar någon annan gång här i min egen lilla tvättbalja här på nätet.

Comments are closed.