Det gäller att gräva på rätt ställe!

Det kan ju vara bra att gräva på rätt ställe, åtminstone när man begraver någon. Det jag inte begriper och det som mest av allt förvånar mig i situationen är hur det har kunnat gå till. Det borde rimtligtvis ha uppmärksammats vid själva begravningen.

Jag är förvisso ingen begravningsexpert, har bara varit med på tre begravningar vad jag själv kan minnas. Men i samtliga tre fall har processen varit densamma och det har inte varit fråga om att alla skett i samma församling. Det har börjat med en ceremoni i kyrkan, följt av en liten promenad ut till gravplatsen där kistan sänkts ned och familjen, släkten och vännerna tagit ett sista farväl. Efterföljande kaffe och annat känns mindre viktigt att nämna, men just det där att man faktiskt stått vid platsen där kroppen begravs.

Om det dessutom är en familjegrav kan man ju kanske tänka sig att det funnits orsak att besöka den flera gånger innan den nu givna situationen för att hedra tidigare avlidna familjemedlemmar. Det borde i sig innebära att man redan vet var den ligger, och då direkt vet om man står vid fel ställe och vet om kistan är nedsänkt i fel grav.

Sen kan väl tyckas vettigt att kyrkoförvaltningen kollar en extra gång så att även namnet på familjegraven stämmer och inte bara gravplatsnumret, men det framgår såklart inte om de olika familjerna hade samma namn. Men just det där att inte slarva, inte låta gravplatsnummer bli en rutin som kan råka gå fel är något jag tycker är så viktigt ur ett etiskt perspektiv.

Å andra sidan kanske de har lite annorlunda begravningsceremonier i Göteborg, vad vet jag.


3 Comments

Filed under Omvärlden

3 Responses to Det gäller att gräva på rätt ställe!

 1. Anonymous

  Jag reagerar starkt på TT:s formulering "grävdes ned". Det kallas "gravsättning" om det är en människa som avses. Har inte TT någon som helst slags känsla för vördnad av en avliden?
  /Tomas

 2. Fröken Svår - i all enkelhet..

  Jag inser att jag inte är helt PK själv ifråga om formuleringar men du har givetvis rätt. TT behöver verkligen skärpa sig, och så även jag i den frågan.

 3. Tant Grön

  Det är ju inte alltid anhöriga går med till graven vid gravsättningen – annars hade ju den här missen upptäckts då naturligtvis.

  F ö är det ovanligt att sånt här händer och varför det hände i Gtb är ju svårt att säja, men misstag kan göras inom alla områden även på en kyrkogård. Det är många olika moment som ska klaffa vid en begravning och gravsättning och det börjar redan när personen i fråga har avlidit. Hela ledet måste bli rätt.

  Så det är inte enbart vid själva begravningstillfället som allt ska bli rätt: om nån del av hela ledet inte stämmer kan det bli fel på slutet dvs vid gravsättningen. Den mänskliga faktorn spelar alltid in och efter flera års erfarenhet av yrket är jag förundrad över att det inte blir fel oftare. Alla människor som är inblandade i ett dödsfall, från sjukvård till kyrkogård, måste göra allt rätt hela vägen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *