Får det lov att vara en banan, Roland?

Den har stört mig en smula sedan jag först hittade och läste den igår. Artikeln handlar om babianers beteende och huruvida de tycks kunna umgås över könsgränserna utan att ha sex. Nu när jag dessutom sovit på saken inser jag vad det är som faktiskt stör mig.

Det är inte rönen i sig, det är inte så mycket det att forskningsresultatet faktiskt kan ifrågasättas, utan det är mest av allt Roland Johanssons ståndpunkt i det hela. I synnerhet med formuleringar som “ännu mer överraskande var att den andra hälften av ungarna hade andra fäder än mammornas manliga vänner.” och sedan lägger fram att han finner det underligt att hanarna ändå engagerar sig i umgänget både med barnen och honorna. Varför är det så överraskande? Det skulle väl aldrig förekomma bland människor kan tänkas? Ja just det, män, hanar, kalla-de-vad-du-vill kan omöjligt tänkas göra något så osjälviskt!

Det jag tycker tydligt framgår är att han inte anser att vare sig män (eller babianhanar) har något att vinna på sociala relationer med kvinnor (eller i det senare fallet babianhonor) OM det inte leder till att de får ha sex!

Så om vi lämnar babianerna åt sidan en stund kan vi istället konstatera att den här sortens attityd snarare befäster gamla fördomar än främjar strävan mot jämställdhet. Vad det dessutom gör är att det plattar till och tillintetgör möjligheterna att skapa kontakt för den skaran män som faktiskt uppskattar och klarar av att ha sociala relationer med kvinnor utan att för den sakens skull först och främsta sträva efter få sig ett skjut.

Å andra sidan så vet jag ju inte hur män tänker. Det kanske är så att alla män i världen oavsett vad de påstår, enbart tänker på sex. Det kanske är så att allt i fråga om sociala kontakter med kvinnor som inte leder ner i sänghalmen anses vara slöseri med tid och resurser. De kanske ser det som att de inte “vinner något” på den sortens relationer.

Dock har jag väldigt svårt att tro det, mest utifrån det jag upplevt hos många av de män jag mött i olika sociala sammanhang. De är snarare frusterade över att bli dragna längs samma dike som sina mindre socialt kompetenta bröder. Att kunna uppskatta vinsterna av en social tillvaro på en civiliserad nivå är inte så mycket kvinnligt som det kan anses generellt mänskligt.

Så det kanske är så enkelt att Roland Johansson tillhör den där andra kategorin män, de där som gör sig bäst i diket. De som jag så hänsynsfullt tillägnat ett brev tidigare. Hans kommentar “Honorna har stora fördelar av sådana relationer. Men det är ett mysterium vad hannarna vinner på dem.” talar sitt tydliga språk, åtminstone för mig. Det ter sig inte bättre än att babianer har förmågan att vara mer civiliserade än Roland Johansson, men det kanske inte säger så mycket å andra sidan.

Däremot vet jag precis vem jag skulle ge bananer till om tillfälle bjöds.


This entry was posted in Omvärlden and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Får det lov att vara en banan, Roland?

 1. klondyke02@gmail.com says:

  Det raderas ju hela tiden!!!
  de verkar som att man inte får skriva om utländare! Jag är portugis o. hatar
  svenskar o. negrer!
  Men ja fick inte svara på de du själv skrev,
  de raderades bort fort….

 2. klondyke02@gmail.com says:

  hallo! Dom flesta män som har familj med
  kvinnor,vill också träffa män nångång att
  ha mansex med, om du fattar..

 3. klondyke02@gmail.com says:

  varför fick jag inteläsa Rolands artikel?
  Jag blev bortkopplad igen??!!??

 4. klondyke02@gmail.com says:

  Så du får aldrig kåtslag? vill ha en ??
  Du har skrivet nästan allt va du inte
  gillar,
  Men vad tycks om ödmjukhet?
  Ha de bra! behover sova negra timmmer.

 5. Fröken Svår says:

  Hur jag väljer att formulera mina reflektioner i min blogg är först och främst min ensak.

  För den som inte klarar av att se undertonerna i texterna, vilket det nu finns tydliga bevis för, kan jag bara beklaga men det enklaste sättet att slippa det är helt enkelt att sluta läsa. Det finns galet mycket bloggar där ute. Du behöver inte fastna just här. Jag tar inte illa upp om du fortsätter vidare.

 6. deeped says:

  klondyke… dyke… hm… verkar vara lite fag sådär.

 7. Morgan says:

  Den där texten var klockren; jag är glad att du försvarar männen och att du, till skillnad från Roland, faktiskt tillskriver den ena halvan av mänskligheten ett större djup än att de enbart drivs av "instant gratification". Och jag kan, av egen erfarenhet, förtälja att "de ytliga drivkrafterna som ger omedelbar belöning" inte är könsbundna. Hmm, om jag lät lite luddig så får vi prata vidare live sen…

  Nu ska jag länka till hjärnreserven på min community så blir det åka av i kommentarsfältet! ;)

 8. Fröken Svår - i all enkelhet.. says:

  deeped, du har nog rätt.

  Morgan, jag vet vad du menar. Det är inte alls könsbundet egentligen, men utifrån normerna de flesta verkar luta sig mot, gömma sig bakom och krampaktigt hålla fast vid är det ett "manligt beteende och resonemang".

  Dags för lite fler metrosexuella män att visa framfötterna kanske?

Comments are closed.